Herois Alacantins

El cartell de la Fira del Llibre d’Alacant 2020 és un disseny de Juan Fuster. La il·lustració «Herois Alacantins» és obra de Juan Marzal, qui es va inspirar en l’homenatge de Banksy als sanitaris.

Pregó de l’Edició Virtual de la Fira del Llibre d’Alacant 2020

Per trobar un heroi no cal mirar a el cel, ni tan sols furgar en les enciclopèdies o en els còmics de Marvel. Els tenim amb nosaltres des que vam començar a caminar, passejar per les nostres voreres i van donar de menjar al mateix gat blau que ronda els parcs de la nostra ciutat. Si parlem d’elles i d’ells, dels herois i heroïnes que ens van precedir en aquesta beneïda terra, Alacant, estem obligats a citar-los, a esmentar-los i, fins i tot, a dedicar-los un esdeveniment tan significatiu com la Fira del Llibre que cada any ens alegra els dies.

Els nostres herois van salvar ànimes i també, en algun cas, van salvar vides, milions de vides. La nòmina d’aquests alacantins tan especials és molt llarga, però noms com el de Francisco Javier Balmis, Òscar Esplà, Miguel Hernández, Joana Francès, Francisca Aguirre, Azorín, Polín Laporta o Isabel-Clara Simó ens aproximen a aquestes dones i homes que, en temps difícils, davant epidèmies, guerres, postguerres i transicions, van defensar la ciència i la cultura com un bé necessari.

El tema i el propòsit de l’homenatge que anima la Fira del Llibre d’Alacant 2020 són ells. Nosaltres ens convertim en eixa xiqueta que, des del cartell que anuncia l’esdeveniment, com en un quadre urbà de Bansky, juga amb la figura del doctor Balmis i acull a la falda el poeta d’Oriola.

Serà una fira virtual, és cert, però els llibres, la literatura, el coneixement i l’aventura estan assegurats. Són temps difícils, com els que els nostres herois van haver de patir, però la imaginació no té límits i la tecnologia ens permet seguir somiant, parlar amb autors, tenir davant nostre, a la nostra pantalla, en viu, a la nostra escriptora més llegida, al novel·lista que més ens commou o a aquest director de cinema de qui sempre aprenem.

Hi ha Fira del Llibre. Hi ha il·lusió i hi ha motius per seguir defensant la cultura i els seus herois que ens protegeixen des de la seua eterna saviesa.

José Luis Ferris
Alacant, octubre 2020

Colaboradores


Feria del Libro Alicante